Els estudiants d’horticultura fan de científics

5DII_15116

La setmana passada, una quarantena d’alumnes de primer curs del cicle formatiu de grau mitjà d’Aprofitaments Forestals de l’institut d’Horticultura i Jardineria de Reus es van posar en el paper de científics especialitzats en ecologia fluvial per determinar l’estat ecològic del riu Glorieta a Mas de Forès, Alcover.

La meitat del grup va fer un estudi fisicoquímic. En primer lloc, van submergir una sonda multiparamètrica al riu per determinar diverses variables com la temperatura, el pH, la conductivitat elèctrica, la concentració d’oxigen dissolt, el potencial redox o la concentració de sòlids en suspensió, entre d’altres. A continuació, van fer una estimació del cabal amb un sistema innovador basat en una addició de clorur de sodi. Per acabar, van prendre una mostra d’aigua per analitzar la concentració de nutrients amb un fotòmetre portàtil.

5DII_15061

L’altra meitat del grup va fer un mostreig de macroinvertebrats aquàtics. Després d’una explicació bàsica, els alumnes es van posar les vadejadores, van agafar el salabre i van començar el mostreig. Amb la mostra repartida a les safates, van començar a identificar les famílies de macroinvertebrats que havien capturat per després poder calcular diverses mètriques i índexs de qualitat biològica basats en aquests bioindicadors.

5DII_15074

A mig matí, es van intercanviar per tal que tots s’impliquessin en totes les metodologies. A l’acabar, una mica d’interpretació. Ens va faltar una mica de temps però tot indica que el riu Glorieta encara conserva un estat de conservació molt bo i val la pena dedicar esforços per eliminar algunes alteracions i protegir-lo.

5DII_15135

Els alumnes van aprendre conceptes i metodologies totalment desconeguts per la majoria i van manipular aparells científics que no havien vist mai. A més, s’ho van passar molt bé i els professors van quedar molt satisfets, tant per l’activitat com per la implicació dels alumnes.

D’aquí poc, anirem amb un altre grup de l’institut per millorar l’estat de conservació de la vegetació de ribera del riu Francolí a Montblanc i, molt probablement, cap a la primavera els farem un taller sobre control d’espècies exòtiques invasores.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>