Ja fa un parell d’anys que vam iniciar la batalla contra els ailants i la robínia, els dos pitjors arbres exòtics invasors del nostre territori. Concretament, vam començar a Mas de Gomis (finca que tenim en custòdia), on la mateixa propietat es va encarregar de tallar dues petites poblacions de robínies amb l’assessorament i supervisió d’especialistes de CEN. Encara van rebrotant però les tenim a ratlla i d’aquí poc esgotaran les reserves.
Aquests dos arbres són molt perjudicials per als nostres ecosistemes, per a la salut i per a l’economia perquè:
- 1. Desplacen les espècies autòctones.
- 2. Redueixen la biodiversitat.
- 3. Afecten la funcionalitat dels ecosistemes.
- 4. Redueixen els béns i serveis ecosistèmics que podem aprofitar.
- 5. Fan malbé marges, paviments, restes arqueològiques i altres estructures.
- 6. Els ailants tenen compostos tòxics.
- 7. Augmenten el risc d’inundació.
Per a més informació: http://assoc-cen.org/fitxa_projectes.php?id_proj=15
Fa unes setmanes vam començar a atacar els ailants del Glorieta, de moment, a l’entorn de Mas de Forès. Gràcies a un ajut de la Diputació de Tarragona, estem guiant la Fundació Ginac per fer aquesta feina, masovers del Mas de Forès que treballen amb gent amb discapacitat i/o trastorn mental. Després de definir el pla de treball i l’àrea d’actuació, els usuaris de Ginac es van encarregar de desbrossar les zones on hi ha ailant per poder accedir-hi i fer el tractament. Hem optat per injectar un herbicida potent directament a la soca dels ailants. Aquest mètode ha demostrat ser molt eficient i segur en
diverses experiències prèvies. Eficient, perquè aquests arbres es troben connectats per les arrels i d’aquesta manera l’herbicida arriba directament als vasos conductors i es propaga per tot l’arbre i els altres peus que estan connectats. Segur perquè, tot i que l’herbicida és molt tòxic, s’absorbeix en qüestió de minuts i s’apliquen quantitats molt petites de manera que el risc per a la salut i per als ecosistemes és pràcticament nul. Hem descartat altres mètodes com la tala perquè quan la població ja està molt estesa són totalment ineficaços i només s’aconsegueix un rebrot continuat que fa augmentar la superfície ocupada per aquestes espècies, de manera que s’empitjora el problema.
Aquest és només un petit pas però el nostre objectiu és eradicar completament l’ailant i la robínia del Glorieta i dels cursos fluvials veïns, com la riera de la Selva. I quan acabem, anirem per la resta del Camp de Tarragona.
El millor moment per fer aquest tractament és entre finals d’estiu i principis de tardor però ho hem hagut de fer ara que les fulles tot just comencen a brotar per qüestions administratives. Si aconseguim el suport de l’eoca, farem una altra actuació però aquesta vegada en el millor moment i començant per la capçalera. Si encara no ho heu fet, voteu el nostre projecte, queden pocs dies! assoc-cen.org/Glorieta.php
Volem agrair especialment el suport de la Diputació de Tarragona perquè ha mostrat una gran preocupació pels efectes negatius d’aquestes espècies sobre els ecosistemes naturals i la salut i la seguretat de les persones.