La guerra contra l’ailant i la robínia

Ja fa un parell d’anys que vam iniciar la batalla contra els ailants i la robínia, els dos pitjors arbres exòtics invasors del nostre territori. Concretament, vam començar a Mas de Gomis (finca que tenim en custòdia), on la mateixa propietat es va encarregar de tallar dues petites poblacions de robínies amb l’assessorament i supervisió d’especialistes de CEN. Encara van rebrotant però les tenim a ratlla i d’aquí poc esgotaran les reserves.

D5II_06564 copyAquests dos arbres són molt perjudicials per als nostres ecosistemes, per a la salut i per a l’economia perquè:

  1. 1.      Desplacen les espècies autòctones.
  2. 2.      Redueixen la biodiversitat.
  3. 3.      Afecten la funcionalitat dels ecosistemes.
  4. 4.      Redueixen els béns i serveis ecosistèmics que podem aprofitar.
  5. 5.      Fan malbé marges, paviments, restes arqueològiques i altres estructures.
  6. 6.      Els ailants tenen compostos tòxics.
  7. 7.      Augmenten el risc d’inundació.

Per a més informació: http://assoc-cen.org/fitxa_projectes.php?id_proj=15

D5II_06616 copyFa unes setmanes vam començar a atacar els ailants del Glorieta, de moment, a l’entorn de Mas de Forès. Gràcies a un ajut de la Diputació de Tarragona, estem guiant la Fundació Ginac per fer aquesta feina, masovers del Mas de Forès que treballen amb gent amb discapacitat i/o trastorn mental. Després de definir el pla de treball i l’àrea d’actuació, els usuaris de Ginac es van encarregar de desbrossar les zones on hi ha ailant per poder accedir-hi i fer el tractament. Hem optat per injectar un herbicida potent directament a la soca dels ailants. Aquest mètode ha demostrat ser molt eficient i segur enD5II_06513 copy diverses experiències prèvies. Eficient, perquè aquests arbres es troben connectats per les arrels i d’aquesta manera l’herbicida arriba directament als vasos conductors i es propaga per tot l’arbre i els altres peus que estan connectats. Segur perquè, tot i que l’herbicida és molt tòxic, s’absorbeix en qüestió de minuts i s’apliquen quantitats molt petites de manera que el risc per a la salut i per als ecosistemes és pràcticament nul. Hem descartat altres mètodes com la tala perquè quan la població ja està molt estesa són totalment ineficaços i només s’aconsegueix un rebrot continuat que fa augmentar la superfície ocupada per aquestes espècies, de manera que s’empitjora el problema.

D5II_06532 copyAquest és només un petit pas però el nostre objectiu és eradicar completament l’ailant i la robínia del Glorieta i dels cursos fluvials veïns, com la riera de la Selva. I quan acabem, anirem per la resta del Camp de Tarragona.

El millor moment per fer aquest tractament és entre finals d’estiu i principis de tardor però ho hem hagut de fer ara que les fulles tot just comencen a brotar per qüestions administratives. Si aconseguim el suport de l’eoca, farem una altra actuació però aquesta vegada en el millor moment i començant per la capçalera. Si encara no ho heu fet, voteu el nostre projecte, queden pocs dies! assoc-cen.org/Glorieta.phpD5II_06548 copy

Volem agrair especialment el suport de la Diputació de Tarragona perquè ha mostrat una gran preocupació pels efectes negatius d’aquestes espècies sobre els ecosistemes naturals i la salut i la seguretat de les persones.

DIPTA_logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>