Resultats captures de crancs americans

Aquest cap de setmana hem fet dues actuacions de captura de cranc vermell americà, una a la Vilella Baixa (Priorat) i l’altra a Alcover (Alt Camp). En total, hem capturat 899 crancs vermells americans.

D5II_09053

El divendres 25 de juliol pel matí vam fer una captura de cranc vermell americà amb pesca elèctrica al riu Montsant a l’alçada de la Vilella Baixa. En un inici, teníem previst fer l’actuació a Margalef perquè les dues espècies estan en contacte però des d’Agricultura es van estimar més fer l’actuació a la Vilella Baixa per protegir lles poblacions del riuet d’Escaladei. La pesca elèctrica és un mètode molt eficient però comporta certs riscos i no es pot fer amb massa gent. A més, el riu Montsant és força salvatge i hi ha alguns gorgs (o tolles, com diuen allà) profunds. Per això no és viable portar gaire gent i, encara menys nens. Ens dirigia la brigada del Parc Natural de la serra de Montsant i va venir gent del camp de Tarragona i de Barcelona. En total, vam ser 8 persones i en poques hores vam capturar 466 crancs vermells americans. Un parell de femelles ja tenien ous.

DSC_0737

Aquesta actuació s’emmarca en el projecte “Voluntariat i custòdia fluvial a la Serra de Montsant”, que fem en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant i té el suport de Fundación Biodiversidad.

El dia següent vam fer una altra actuació de captura de cranc vermell americà però amb una estratègia ben diferent. Ho vam fer al riu Glorieta a Alcover, amb l’objectiu de protegir les poblacions de cranc de riu ibèric que han quedat arraconades a la capçalera. En aquest tram i en aquesta època de l’any, el riu Glorieta porta molt poca aigua i, a més, ens trobàvem molt a prop del nucli urbà, de manera que vam poder convidar a gent de totes les edats.

D5II_09004

Vam haver d’esperar a que es fes fosc perquè els crancs sortissin del seu cau i els agafàvem amb les mans, sempre amb guants, o bé amb pinces. Al final, vam ser uns 80 voluntaris, la majoria d’Alcover i rodalies però també provinents d’altres municipis del Camp de Tarragona i, fins i tot, de Barcelona.

D5II_09014

Entre tots, vam caçar 433 crancs. Tot i que era molt tard pels nens i alguns anaven una mica cansats, la gent s’ho va passar molt bé i va contribuir a una bona causa.

D5II_09038

Molts ens han demanat repetir-ho. Segurament hi tornarem l’any vinent per aquestes dates però mentrestant continuarem fent un mínim d’una actuació mensual amb grups més reduïts i només amb adults. Si a algú li interessa, ens pot enviar un correu electrònic a info@assoc-cen.org per estar al corrent.

D5II_09033

Aquesta actuació s’emmarca en el programa de custòdia fluvial a les Muntanyes de Prades i els acords de custòdia fluvial que tenim signats amb els ajuntaments d’Alcover i Mont-ral i ha tingut el suport de l’Ajuntament d’Alcover i el departament de Territori i Sostenibilitat.

 

D5II_09022Cap recordar que el cranc de riu ibèric és una espècie en perill d’extinció i està prohibit tocar-los. Tot i que és una espècie exòtica invasora molt perjudicial, també està prohibit agafar crancs americans sense autorització per. Per tant, que ningú vagi per lliure, cal anar sempre sota la supervisió d’una entitat autoritzada.

Per una altra banda, aprofitem per demanar suport econòmic (donatius i/o socis) per poder continuar amb la nostra tasca de conservació de la natura. Podeu trobar més informació al nostre web (www.assoc-cen.org) o bé us podeu posar en contacte amb nosaltres per correu electrònic (info@assoc-cen.org) o telèfon (638 065 248).

Per acabar, només queda agrair la col·laboració de tots els voluntaris i voluntàries, sense els quals l’associació CEN no tindria gaire sentit.

Bones vacances!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>