Per molt que costi de creure, avui en dia encara hi ha gent que no es capaç d’entendre la importància de no abocar deixalles al medi natural. Imagino que deu ser una qüestió evolutiva o alguna malaltia mental encara per catalogar. Les neteges són les actuacions que menys ens agrada fer perquè posen de manifest que la humanitat encara és molt lluny de ser una civilització intel·ligent. Per contra, no podem deixar de fer-ne perquè sinó cada vegada seria pitjor. Les deixalles que s’aboquen al medi, encara que sigui en racons poc transitats, no només tenen un impacte visual, també provoquen danys a la fauna i la flora, poden provocar incendis, representen materials que no seran reciclats, etc. Fins i tot ens poden afectar a nosaltres mateixos perquè alguns materials contenen metalls pesants i altres contaminants que poden entrar a la xarxa tròfica a través del rec de cultius amb aigua de l’aqüífer o de la ingestió d’animals com conills o, si arriben al mar, també alguns peixos.
Aquestes actuacions serveixen per eliminar les deixalles abocades al medi però, sobretot, tenen una projecció de sensibilització que, gràcies a la premsa, pot arribar molt més enllà de l’estona i la zona on s’ha fet l’actuació.
Aquesta neteja ha estat organitzada pels alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Joan Puig i Ferreter, escola verda amb qui tenim signada una adopció de la riera de la Selva. l’actuació es va fer a la riera de la Selva a l’entorn de la Creu Coberta de la Selva del Camp. Els participants vam quedar molt indignats davant el panorama. Només vam ser 17 persones, la majoria estudiants de 3r d’ESO, però vam emplenar tot un camió amb uns quants sacs de deixalles. Entre aquestes, destaquen els tradicionals pneumàtics, cadires, electrodomèstics de tot tipus, documentació, llaunes i altres envasos, burilles, papers d’alumini i un llarg etcètera. Val la pena ressaltar la contribució d’un restaurant i una empresa del poble que van ser delatats per la presència d’un gran nombre de documents amb el seu nom. Els pocs metres que hi havia fins la deixalleria devia suposar un esforç massa gran. Gràcies per fer-nos perdre el temps i els diners!
A l’acabar, ens esperaven unes coques en recapte molt bones que ens havia portat l’Ajuntament.
Organitza:
Amb el suport de:
En col·laboració amb: