Els estudiants de la Selva investiguen la riera

Durant l’abril i el maig d’aquest any hem impartit diversos tallers sobre la riera de la Selva als estudiants de la Selva del Camp amb l’objectiu que millorin el coneixement del seu entorn natural, apropar-los al mètode científic i prenguin consciencia de la importància de conservar la riera i la natura.

Aquests tallers s’emmarquen en l’acord d’adopció que es va signar fa uns mesos entre tots els centres educatius de la Selva del Camp i l’associació CEN. A més, tots són escoles verdes.

D5II_07135

D5II_06833Els alumnes de 4rt de primària han estudiat la riera a la Creu Coberta, amb un règim hidrològic efímer. Tot i que en aquest tram només baixa aigua quan plou molt, hem estudiat la hidrologia que no es veu amb l’ajuda d’unes maquetes.

D5II_06832

Després hem buscat els rastres de l’aigua a la llera, hem conegut les roques que ha portat l’aigua, la vegetació, la fauna i, com no podia ser d’una altra manera, hem acabat amb el joc “intrusos a la riera” per conscienciar els nostres joves de la necessitat de no abocar deixalles a la riera.

 

CIMG0788IMG_5889


 

Els alumnes de 1r d’ESO han avaluat els efectes de la depuradora sobre la qualitat biològica de la riera. Abans però, els vam fer una xerrada a classe sobre ecosistemes fluvials per anar una mica preparats.D5II_07093

Primer hem pujat riera amunt fins gairebé la Font dels Gossos. Malgrat l’escassetat d’aigua, allà vam trobar una gran diversitat de macroinvertebrats aquàtics i amb puntuacions elevades, fet que ens indica que la qualitat de l’aigua és molt bona. A més, també vam poder conèixer de més a prop moltes peculiaritats dels macroinvertebrats, com la construcció dels estoigs de les frigànies, la propulsió de les larves de libèl·lula o els escarabats vampirs, entre moltes altres.D5II_07553

D5II_07486Després vam baixar riera avall de l’abocament de la depuradora d’aigües residuals de la Selva del Camp. Aquesta depuradora està totalment obsoleta, de manera que la riera es transforma en una veritable claveguera. Les pedres eren verdes però no per cap tipus d’alga sinó pel creixement de cianobacteris. També hi havia molt filaments de fongs i altres D5II_07380microorganismes però només vam trobar dos macroinvertebrats: cucs de sang i cucs de fang, els més resistents a la contaminació.

Aquí teniu els resultats:

 

Mètrica/Tram Tram 1 Tram 2
Puntuació més petita 1 1
Puntuació més gran 10 2
Nombre de famílies (riquesa taxonòmica) 33 2
Suma de totes les puntuacions (índex IBMWP) 171 3
Valor promig (índex IASPT) 5,18 1,50
Qualitat de l’aigua Molt bona Dolenta

 

D5II_07348 D5II_07251 D5II_07172I, si voleu, també podeu veure un reportatge de Canal Camp:

http://canalcamp.xiptv.cat/canal-camp-noticies/capitol/taller-de-deteccio-d-invertebrats-aquatics-a-la-riera


 

Els alumnes de 4rt d’ESO es van quedar a l’aula per participar en una xerrada específica sobre la riera de la Selva. Primer vam fer una mica de caracterització a través del clima, la geologia, el relleu, la població, els usos del sòl, la hidrologia i la biodiversitat i vam continuar explicant els serveis ecosistèmics, el seu estat de conservació i mesures que podem adoptar per millorar aquesta situació.

Riera de la Selva

L’Ajuntament de la Selva ha subvencionat part del cost dels tallers.

Aj La_Selva_del_Camp escut

Moltes gràcies per l’experiència a tots i totes i no us oblideu de vetllar per la conservació de la riera de la Selva, tots els altres ecosistemes fluvials i el conjunt de la natura en general.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>