Més canya al cranc vermell americà

D5II_07672copyAhir divendres vam tornar al Glorieta per protegir el cranc de riu ibèric. Vam ser 7 caçadors. Vam començar cap a quarts de 10 i vam acabar gairebé a les 2 de la nit, i això que no vam mesurar la meitat dels crancs.

Aquests són els resultats:

 • Adam: 128
 • François: 34
 • Jesús: 13
 • Mika: 142
 • Míriam: 7
 • Tomas: 25
 • Xavi: 38
 • TOTAL: 387

Record de captures des que vam començar aquesta guerra al Glorieta, sobretot perquè érem més gent que mai i també perquè l’aigua és més calenta i els crancs tenen més activitat. Tot i que encara en queden molts, cada vegada són més petits i, per tant, tenen menys capacitat de recuperació.

La Mika s’està consolidant com la millor caçadora per nombre de crancs i també va aconseguir el rècord diari del cranc més gran (125 mm). L’Adam li trepitja els talons. Pel François, el Tomas i el Xavi era la primera vegada i encara han d’agafar una mica més de pràctica. La Míriam i jo som els que menys en tenim però no perquè haguem estat ganduls o molt poc eficients, sinó perquè vam anar a comprovar el tram riu amunt de la Font Fresca. L’estiu de l’any passat vam començar els esforços en aquest tram més riu amunt (tram A) i, per tant, més proper al cranc de riu ibèric per augmentar la distància entre les dues espècies i reduir així el risc de contacte que podria suposar l’extinció dels autòctons. Després de 6 mesos, hem pogut comprovar que ha valgut la pena perquè només hem trobat 4 crancs, tot i que un se’ns va escapar. Ara que comença a fer més calor i cada vegada hi ha menys aigua, haurem d’anar vigilant que no torni a pujar. Quan els crancs del tram B comencin a escassejar, insistirem més al tram C.

trams cranc Glorieta copy

2 pensaments sobre “Més canya al cranc vermell americà

  1. Aquest és un tema molt delicat que sempre genera debat entre els nous participants.
   Aquesta espècie prové dels EUA, de manera que no podem assumir el cost de tornar-los a casa seva. Malauradament, la única alternativa és el sacrifici. Hem de recordar que el nostre objectiu no és caçar i matar crancs americans sinó protegir el cranc de riu autòcton i que al riu Glorieta el risc que l’americà acabi amb ells és molt elevat. Hem de matar els exòtics per permetre que els autòctons continuï vivint. El mètode més recomanat és la congelació perquè es diu que és una mort molt dolça. Els animals es van adormint fins que s’atura tot el cos. Per això ens caldria un bon congelador que no tenim i, per tant, hem de recórrer a la segona opció, que consisteix en tallar-los el cap. És molt més desagradable per a nosaltres però ràpida. Pensa, a més, que és molt millor que la mort per asfixia del marisc que trobes al mercat i també has de tenir en compte que aquests animals no tenen cervell com nosaltres, només ganglis nerviosos.
   Una vegada estan morts, els llencem al contenidor de la fracció orgànica, tot i que més d’una vegada algú ha proposat de fer una paella.
   Espero haver respost la teva pregunta i no haver quedat com un assassí sense escrúpols.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>