Com cada any, WWF organitza la desena edició de l’Hora del Planeta. Demà dissabte 19 de març, et convidem a sumar-te a aquesta iniciativa mundial entre les 20:30 i les 21:30. Durant aquests 60 minuts, milions de persones i milers de municipis, empreses i organitzacions de 178 països de tot el món ens unirem per apagar els llums per exigir mesures contra el canvi climàtic a tothom, incloent-hi governs, empreses i també la ciutadania.
Però no hem de deixar que aquesta iniciativa simbòlica es quedi en tan sols un acte anecdòtic. Tots i totes hem de fer l’esforç de pensar en tot moment d’on prové l’energia cada vegada que encenem un llum, un electrodomèstic, un mòbil o qualsevol altre aparell elèctric. Pensa que a Catalunya només un 4% de l’energia prové de fonts renovables, de manera que tres quartes parts generen CO2 i, per tant, contribueixen a augmentar l’escalfament global. Un altre 20% és energia nuclear, que potser no contribueix a escalfar el planeta però no cal dir que tampoc és massa respectuosa amb la natura i, a més, representa un risc indiscutible per a nosaltres mateixos i també la resta de la natura. Fins i tot la majoria de les energies renovables, encara que no contaminin directament, sí que ho fan indirectament durant el procés de fabricació i el seu manteniment. A més, deixant de banda l’impacte visual, també tenen un impacte ecològic que pot ser molt important. Per exemple, per generar energia hidroelèctrica cal construir preses als rius, les plaques solars a nivell del terra impliquen la destrucció permanent dels hàbitats i els molins de vent són responsables de la mort de molts ocells.
Font: Institut Català d’Energia 2009
Tampoc oblidem de fer un consum responsable de l’aigua i de tots els recursos en general perquè només tenim un planeta habitable i en aquests moments tenim un dèficit ecològic molt important que patirem de valent d’aquí poc.
Si vols més informació: http://www.wwf.es/
Bon estalvi!